Lang vond ik dankbaar maar een vreemd, ouderwets woord. Het riep bij mij associaties op met de kerk. En daar heb ik persoonlijk niet zo veel mee. Tegenwoordig heeft het voor mij een andere betekenis.

Net als iedereen heb ik dingen meegemaakt waar ik niet blij van werd of soms zelfs ronduit zeer ongelukkig. Dan ga je toch op zoek naar manieren om met deze gevoelens om te gaan. Iemand riep dan bijvoorbeeld: Wees blij met wat er wel is. Ik dacht dan bij mezelf: ja, jij hebt makkelijk kletsen. Bij jou gaat alles goed. Maar uiteindelijk realiseerde ik me wel dat er altijd dingen zijn die wel goed zijn en waar je van kunt genieten ongeacht de situatie.

Dankbaar voor de kleine dingen

Dankbaar is nu dat ik blij ben en kan genieten van wat er wel is, vooral de kleine dingen, en dat me dat gegund is. Dat ik voldoening heb van de dingen die ik doe. Het is een kwestie van bewustwording. Zowel in grote situaties als in de kleine tegenvallers.

Zo ook gisteren. Gelukkig geen zware problemen maar mijn dag liep niet helemaal zoals ik me voorgesteld had. Of zeg maar helemaal niet. Alles liep net wat anders dan bedoeld en in sommige dingen was ik eigenlijk teleurgesteld. Nog het meeste in mezelf geloof ik. Op een gegeven moment liep ik dan ook in mezelf te mopperen en vond het een waardeloze dag. Mezelf maar weer even tot de orde geroepen en me afgevraagd of het me helpt om zo te doen. Wat kon ik er op een goede manier nog aan veranderen en wat was er wel goed die dag. Door daar bij stil te staan en het voor mezelf te benoemen kon ik ook wel weer om me zelf lachen. Er was genoeg die dag waar ik wel blij van kon worden: de schilderles van die ochtend, samen de lunch met mijn partner, een paaseitje, het vooruitzicht om vanavond mijn spannende boek uit te lezen, het zonnetje dat vrolijk naar binnen schijnt, de gezellige bos bloemen op tafel. Ja, je moet het wel willen zien.

Sta eens stil

Als je dit meer wil toepassen in je leven is het fijn om elke avond eens stil te staan en nog beter is om elke avond op te schrijven waar je die dag dankbaar voor was. Waar werd je blij en gelukkig van, wat voelde goed, wat deed je goed. Je zult zien dat het meer is dan je denkt en het geeft je een goed gevoel. Als je dit langere tijd doet merk je dat je het ook gedurende de dag steeds meer gaat toepassen. Je wordt er positiever en blijer van en dit straal je ook uit.

Mooi woord: dankbaar!

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?